Dansresidens på Cameleonterna

Under perioden 30 september – 13 oktober 2019 är vi glada åt att Cameleonterna är värdar för ett dansresidens. Det är dansaren och koreografen Johanna Fröjd som tillsammans med dansarna Ama Kyei och Mana Namér. Johanna arbetar inom stilarna hiphop och house och ingår i danskollektivet De La Vibe.

Under residenset kommer de att housedans-traditionen som rit. Föreställningen som växer fram heter ”Skiftet”. Det är DJ Soulstream som skapar musiken.

Måndagen den 7 oktober blir det en workshop för Cameleontmedlemmar och elever i Kulturskolan, därefter bjuder residensdansarna på ett publikt möte.

Residenset är ett samarbete mellan Cameleonterna, Sala kommun, Västmanlandsmusiken med stöd av Kulturrådet.

Så här beskriver Västmanlandsmusiken ”Skiftet” på sin hemsida.

| DANS | Skiftet

med koreograf Johanna Fröjd, dansare Ama Keiy och Mona Namér, samt DJ Soulstream.

Residensplats: Sala i samarbete med Teaterföreningen Cameleonterna.

Produktion ”Skiftet”

Koreograf Johanna Fröjd är dansare, pedagog och koreograf inom stilarna hiphop och house samt är medlem i danskollektivet De La Vibe. Hon har studerat dans men har också en kandidat i demokrati och mänskliga rättigheter på Teologiska högskolan i Stockholm.
Hon arbetar som lärare på bl.a. Åsa Folkhögskola samt Dans och Cirkus högskolan. Johanna deltar i internationella projekt; framträdanden, workshops, battles och paneler.

Dansare Ama Keiy, är uppvuxen i Finland där hon dansade vogueing, gick sen Åsa folkhögskola och studerar nu modern och nutida dans på Dans och- Cirkushögskolan. Hon är aktiv inom battlescenen i housedans.

Mona Namér är dansare och koreograf från Göteborg och medlem i danskompaniet Twisted Feet DC. Med utbildning på Broadway Dance Center i New York har hon senare bott och jobbat i Paris, London och Johannesburg. Bland Monas meriter finns samarbeten med Little Dragon, Branko och Aurelia Dey. Hon har koreograferat och dansat på AFROPUNK Brooklyn, Kampnagel Live Art Festival Hamburg och Way Out West, samt medverkat i 5 Degrees på Stora Teatern, Wallstreet på Göteborgsoperan och Kungarnas Gård på Folkteatern.

Inom housedans-traditionen finns det två aspekter som Johanna utforskar; formen – den ”universella” house-danskulturen från New York som har sin kontext i battles – och det formlösa som handlar om rörelsemönster i relation till sinnesstämningar, psykiska och fysiska energier som housemusik genererar.

Under residenset kommer vi att utforska housedans-traditionen som rit. Föreställningen kommer att behandla ett skifte, en förnyelse och transformering. Liksom det skifte som individen och kollektivet kan uppleva genom rytmiskt deltagande och lek. Genom att benämna house som en rit belyses dess kollektiva vikt i dagens individualistiska samhälle. Den dominanta pulsen i housemusik i relation till människor, musik, kultur, materia, natur, ande, kropp och själ under föreställningen som får namnet Skiftet. Musiken skapas av Dj Soulstream.

Mer info om Viktor Fröjd på www.viktorfrojd.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.